Ukrajina požiadala MMF o pomoc pri príprave programu finančnej pomoci

26.02.2014 Celý región

Kyjev 26. februára (TASR) - Ukrajina požiadala Medzinárodný menový fond (MMF), aby jej pomohol pripraviť nový program finančnej pomoci. Uviedol to dnes nový guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv. Zároveň dodal, že nová vláda čoskoro pripraví vlastný protikrízový program. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Stretli sme sa so zástupcami MMF a požiadali sme ich, aby pomohli s prípravou nového programu podpory našej krajiny," povedal Kubiv novinárom. Dodal, že (vládny) protikrízový plán by mal byť prijatý "zajtra, prípadne pozajtra" a zároveň uviedol, že centrálna banka nebude v nasledujúcich dňoch intervenovať na devízovom trhu na podporu hrivny. Jej kurz oproti doláru dnes klesol na nové historické minimum a dosiahol 10 UAH/USD. Od začiatku tohto roka tak hrivna stratila zo svojej hodnoty už 19 %.

Kubiv okrem toho uviedol, že Národná banka Ukrajiny už prijíma opatrenia na zastavenie úniku kapitálu z krajiny, ktorý nabral na intenzite minulý týždeň, keď došlo ku krvavým zrážkam medzi demonštrantami a políciou.

Protesty sa začali potom, ako ukrajinská vláda koncom novembra odmietla podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou a obrátila svoju pozornosť na Moskvu. Takmer tri mesiace trvajúce protesty vyvrcholili minulý týždeň zrážkami demonštrantov a polície, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych. Parlament následne cez víkend odvolal prezidenta Viktora Janukovyča z funkcie.

MMF ešte v utorok (25. 2.) uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou pošle na Ukrajinu tím technických expertov a Európska únia oznámila, že bude s fondom spolupracovať s cieľom zmierniť súčasnú hospodársku krízu v krajine.

Ekonomika Ukrajiny balansuje na pokraji bankrotu, pričom tento rok musí splatiť dlhy za zhruba 17 miliárd USD. Navyše, ďalšie dlhy má voči Rusku za dodávky plynu, čo bola problematická záležitosť aj pred pádom Viktora Janukovyča. Nie je isté ani to, či Rusi, ktorí sa s Janukovyčom dohodli v decembri na znížení ceny za plyn zhruba o tretinu, nerozhodnú o jej opätovnom zvýšení. Na základe dohody medzi Janukovyčom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom o nižšej cene suroviny sa totiž jednotlivé kontrakty uzatvárajú vždy len na jeden kvartál. Nižšia cena tak predbežne platí iba prvé tri mesiace.
 

Vyberte región